Haikm 'kararıyla' hazine zararı...
Türkiye AİHM'de bin 686 kez mahkum oldu

ANKARA - Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) 1 ocak 2009 tarihine kadar Türkiye aleyhine açılan dava sayısının 27 bin, bin 686’sı mahkumiyette sonuçlanan karara bağlanan dava sayısının ise 16 bin olduğunu açıkladı. Türkiye’nin 2004 yılından bu yana ödediği tazminat miktarının ise 100 milyon 569 bin TL olduğu belirtildi.
BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş’ın soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin AİHM ka
rnesini açıkladı.
AİHM istatistiklerine göre, 1 Ocak 2009 tarihine kadar Türkiye hakkında toplam 27 bin 398 başvurudan 16 bin 84’ü hakkında karar alındığını belirten Bakan Davutoğlu, bu kararlardan 14 bin 145’inin kabul edilmezlik, bin 939’unun ise hükümle sonuçlandığını kaydetti. Hüküm ile sonuçlanan davalardan 38’inin ihlal bulunmadığı, 19’unun dostane çözüm ile sonuçlandığını kaydeden Davutoğlu, bin 686 davanın ise Türkiye’nin mahkumiyeti ile sonuçlandığını bildirdi.
Türkiye’nin mahkum olmasıyla sonuçlanan davaların ihlal sıralaması orantıları ise şöyle: adil yargılanma hakkının ihlali yüzde 21, yargılama süresinde ihlal yüzde 11, mülkiyet hakkının ihlali yüzde 18, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yüzde 6, özgürlük ve güvenlik hakkı ihlali yüzde 14. Bunlara karşı yaşam hakkının ihlalinin çoğunlukta bulunduğu diğer ağır ihlaller oranı ise yüzde 30.
Davutoğlu soru önergesine verdiği yanıtta, AİHM'in 2009 istatistiklerine göre, 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle AİHM'de işlem görmekte olan dava açısından Türkiye'nin 13 bin 100 başvuru ile Rusya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını da bildirdi.
Davutoğlu, AİHM’deki mahkumiyetler sonucu Türkiye’nin ödediği tazminat miktarları hakkında da bilgi verdi. Buna göre Türkiye 2004-2009 yılları arasında mahkum olduğu davalar sonucu toplam 100 milyon 569 bin 525 TL tazminat ödedi.